A gyümölcsös pitéket nagyon szeretjük. Most épp a füge érik a kertünkben, így abból sütöttem
Így készült:
Hozzávalók 1 pitetálhoz:
30-40 dkg érett füge
1 cs. vaníliás cukor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 ek. barna nádcukor
kb. 1 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
1 ek. cukor
A tésztához:
10 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
csipet só
késhegynyi sütőpor
1 púpos evőkanál cukor
10 dkg vaj
1 nagyobb tojás
a tetejére a habhoz 3 tojás fehérje és 2 ek. porcukor
1. Egy tepsibe beleteszem a feldarabolt fügét, meghintem vaníliás cukorral, mézeskalács fűszerrel és nádcukorral, jól összeforgatom. Letakarom, 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig elősütöm.
2. Ezalatt összeállítom a tésztát. A liszteket elkeverem a sóval, a sütőporral és a cukorral, hozzámorzsolom a vajat, végül ráütöm a tojást és lágy tésztává dolgozom a masszát.
Beteszem a hűtőbe, amíg a töltelékkel foglalkozom.
3. Az elősütött fügéről leöntöm egy mérőpohárba a fűszeres levet, amit eresztett, ezt kiegészítem annyi tejjel, hogy 3 dl folyadékot kapjak.
A gyümölcsöket takarás nélkül visszatolom még picit sülni, a füge finom, ha kicsit sült íze van.
A kimért folyadékot lábosba öntöm, hozzáadom a kanál cukrot és a pudingport, sűrű pudingot főzök belőle.
A kész pudingot összekeverem a közben megsült fügével.
4. A tésztát kinyújtom, belesimítom a pitetálba, villával megszurkálom az alját és pár percig elősütöm.
5. Közben a 3 tojás fehérjét a porcukorral felverem kemény habnak.
6. Az elősütött tésztára ráteszem a pudingos gyümölcsöt, majd ráhalmozom a tojáshabot.
Visszatolom a sütőbe, 180 fokon addig sütöm, míg színesedni nem kezd a hab a süti tetején.
Tipp: A gyümölcs tetszőlegesen változtatható. Most ősszel körtével, szilvával, almával is isteni, de készülhet a kamrából vagy a fagyasztóból előkapott meggyel is, mindegyikkel nagyon finom.
Annyira szeretem a fügét, de a telken még nem érett be. Talán annak jót tesz az újra megjelenő nyár.
VálaszTörlés