Gyermekkorom meghatározó téli íze volt a birsalma.
Emlékszem a nagymamám minden ősszel a nagy, savanyú uborkával teli üvegek elé pakolta őket szép sorban a szekrény tetejére. Aztán, ahogy fogytak a kinti teendők, rövidültek a nappalok, ősz végén, tél elején finom kompótot, birsalmasajtot készített belőlük, de nagyon szerettük!
Számomra kiemelkedően fontos, hogy a régi hagyományainkat, ételeinket, ízeinket továbbadjam a gyerekeinknek. Pont ezért a birsalmasajt sem hiányozhat a kamrámból.
Pontosan úgy készítem, ahogy a mamám is régen (igaz neki nem volt botmixere, ő krumplinyomóval pürésített), ahogy ebben a videóban is látható.
A gyümölcsöket alaposan megmosom, eltávolítom a magházukat, héjastól feldarabolom, fazékba rakom, felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd puhára főzöm.
Leszűröm, nem passzírozom, csak botmixerrel pépesítem, lemérem, kilónként 70 dkg cukrot számolok hozzá. Felteszem főni, hozzáadagolom a cukrot, folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, ameddig olyan sűrű lesz, hogy szó szerint megáll benne a fakanál. Ekkor előtte vízzel kiöblített formákba öntöm. Ezek most a szilikonos sütiformáim voltak, de lehet ez bármilyen tálka, kehely, őzgerinc sütő.
Száraz hűvös helyen hagyom megdermedni, ez kb. 12-24 óra, ezután óvatosan kiöntöm a formákból. További 1 napig szabadon hagyom száradni, majd papírdobozokba rendezve fogyasztásig a kamrában pihennek. Fontos, hogy nem szabad pl. zárható fém vagy műanyag dobozba, műanyag csomagolóba tenni, mert bepenészedik. A papírdoboz tökéletes erre a célra, védve van, mégis tud levegőzni benne.
A fotón az egyik adag birsalmasajt sötétebb színű, ennek csupán az az oka, hogy két adagban főztem a sajtot, a második adagot barna nádcukorral ízesítettem, ettől lett erősebb a színe.
A birsalma ivólé pedig adja magát, hiszen a finom levet, amiben főt a sajthoz a gyümölcs, vétek lenne kiönteni.
Ezt a levet átszűröm egy teaszűrőn, ízlés szerint egy kis cukorral, citromlével ízesítem és már kész is. Kóstolni kell, kinek hogyan ízlik. Gyönyörű színű és isteni finom ivólé lesz belőle.
Nekem most 4 liter lett, ezt fogyasztásig a hűtőbe tettem, de ha tovább szerettem volna tárolni, akkor 90 fokon 40 percig vizes dunsztban csírátlanítottam volna, úgy már mehetett volna a kamrapolcra is akár.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése