2017. április 21., péntek

Aranygaluska vaníliasodóval

A kedvenc desszertem. 
Ez volt az első kelt tészta, amit a húszas éveim elején megtanultam sütni. Azóta már rengetegszer készült a konyhámban, ugyanis a családom is rajong érte. Lassan két évtizede a jól bevált nagymamás recept alapján készítem.
Próbáljátok ki ti is, javaslom mindjárt 1 kg lisztből, mert a fél kiló nem lesz elég! ;)


Hozzávalók:

1 kg finomliszt
csipet só
12 dkg vaj
6,5 dl tej
4 dkg élesztő
4 tojássárgája
20 dkg porcukor

A töltelékhez:

20 dkg darált dióbél
4 cs. vaníliás cukor

8 dkg olvasztott vaj a kenéshez 

A vaníliasodóhoz:

8 tojássárgája
20 dkg cukor
6 cs. vaníliás cukor
2 liter tej
2 cs. + 2 ek. Dr. Oetker vaníliás pudingpor

1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni.

2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a vajat és összemorzsolom.

3. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a maradék tejet. A felfutott élesztővel együtt hozzáöntöm a lisztes keverékhez és jól bedagasztom.

4. Közepesen lágy tésztát kapok, ezt hagyom kelni kb. 40 percig.

5. Amíg kel a tészta, ledarálom a diót és összekeverem a vaníliás cukorral, félreteszem.

6. A vaníliasodóhoz másfél liter tejet felteszek melegedni. Közben a tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáöntöm a maradék tejet és csomómentesre dolgozom benne a vaníliás pudingport. Az egészet hozzáöntöm a már felmelegedett tejhez, folyamatosan kevergetve forrásig főzöm.
Hagyom kihűlni.

7. Az ezen idő alatt  megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom, finoman átdolgozom, majd kb. másfél centi vastagra nyújtom. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom, majd a kivajazott, lisztezett csatos tortaformába rakok egy sort belőlük. A tetejüket megkenem olvasztott vajjal, ezután megszórom cukros dióval. Ráteszem a következő sor tésztát, azt is lekenem vajjal és megszórom dióval.

8. Hagyom pihenni kb. 10 percet, addig előmelegítem a sütőt. 180 fokon szép világos aranyra sütöm az aranygaluskát.

9. Hideg vaníliasodóval tálalom.

Ez a nagycsaládos adagunk, 2 tortaforma lesz belőle. Ha kevesebbet szeretnétek, felezzétek a megadott mennyiségeket!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése