Végre itt a spárgaszezon!
Az egyik kedvenc spárgás ételem ez a spárgás pite. Egy kis szeletelt sonkával megbolondítva a család férfi tagjai is szívesen fogyasztják.
Az egyik kedvenc spárgás ételem ez a spárgás pite. Egy kis szeletelt sonkával megbolondítva a család férfi tagjai is szívesen fogyasztják.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
csipet só
75 g hideg vaj
1 tojás
2 ek. hideg víz
A töltethez:
1 csomag spárga
10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
A besamelmártáshoz:
3 ek. vaj
3 ek. liszt
3 dl tej
só
őrölt bors
őrölt szerecsendió
reszelt sajt a tetejére
1. A spárgát megtisztítom, felteszem párolni.
2. Előkészítem a tésztát, ehhez a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a hideg vajat, hozzáadom a tojást és a vizet, gyors mozdulatokkal összedolgozom. Fóliába tekerem, bő 20 percre a hűtőbe teszem.
3. A hideg tésztát kör alakúra nyújtom és beleteszem a kivajazott, lisztezett pitetálba. A szélét egy ollóval szépen körbevágom. Egy villával megszurkálom az alját, 200 fokra előmelegített sütőben elősütöm.
4. A párolt spárgát 3-4 cm-es darabokra vágom, az elősütött pitére rakom.
5. A besamelmártáshoz egy lábasban megolvasztom a vajat, ráteszem a lisztet, kissé lepirítom. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm az előzőleg fűszerekkel ízesített tejet, besűrítem. Nem kell keményre, csak annyira, hogy önteni lehessen!
6. A kész besamelt ráöntöm a pitére, ráteszem a sonkaszeleteket és reszelt sajtot szórok a tetejére.
7. 180 fokra mérsékelt sütőben befejezem a sütést.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése