A nyár a hideg szörpök ideje, a kert pedig tálcán kínálja hozzá a virágokat.
A tavaszi bodzavirág és akácvirág után mostanra már a levendulák is virágba borultak, így eljött a levendulaszörp ideje.
Az elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig egy színes, illatos nyári frissítő.
Hozzávalók:
2 akkora csokor frissen szedett levendula, ami belefér a kézbe
5 db bio citrom (pl. Aldiból)
5 l víz
ízlés szerint cukor (nálam 1,5 kg)
1 tk. citromsav
1 tk. citromsav
1. Szedek 2 jókora csokor levendulát.
Ha szeretnétek, hogy az enyémhez hasonlóan szép színe legyen a szörpötöknek, akkor rögtön a levendulák virágzásának kezdetekor kell begyűjteni a virágokat. Érdemes kora reggelre időzíteni az aratást, így elkerülhetjük a méhekkel való küzdelmet.
2. A virágfejeket levágom (morzsolgatással nem szórakozom, teljesen felesleges időtöltés) beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 12-24 órát. (A mostani adag 12 órát pihent.)
4. Elkeverem a cukorral és a citromsavval. A szörpökhöz nádcukrot szoktam használni, de ehhez csak sima kristálycukrot adtam, hogy ne barnítsa el a gyönyörű színét.
Kóstoljátok meg, ti mennyire szeretnétek édesre, aszerint rakjatok hozzá kevesebb vagy több cukrot!
Ennyi az egész, kész is!
Üvegekbe töltöm, légmentesen zárom.
Vizes dunsztban kidunsztolom.
Befőzőautomatában 90 fokon 30 perc.
A hőkezelés tökéletesen tartósítja, így nincs szükség semmiféle tartósítószer vagy egyéb adalékanyag használatára. Egy kis csinosítás után mehetnek az üvegek a kamrapolcra.
Nagyon különleges és finom az íze, a levendula jótékony hatásairól pedig rengeteget lehet hallani, olvasni. Próbáljátok ki bátran, legyetek nyitottak az újdonságokra!
Én eddig csak a főzős változatot próbáltam, de holnap kipróbálom ezt is :) Btw, hol veszed ezeket a szépséges bilétákat?
VálaszTörlés