Ugrás a fő tartalomra

Aebleskiver - dán fánk

Norvégiai utazásunk alkalmával két napot töltöttünk Dániában, ennek apropóján hazaérkezésünk után pár nappal megsütöttem a dánok hagyományos karácsonyi finomságát az aebleskivert (ebleszkiver).
Az íze a nálunk is ismert tarkedli ízére hasonlít, a sütéséhez is a hagyományos tarkedlisütő szükséges, vagy annak az elektromos változata (nekem olyan van).


Hozzávalók:

a tésztához:
2 tojás
4,5 dl tej
25 dkg liszt
csipet só
1 ek. cukor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna

a sütéshez:
3 ek. olvasztott vaj 

porcukor, lekvár a tálaláshoz

1. A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a fehérje kivételével az összes hozzávalót egy keverőtálba mérem, botmixerrel összekeverem, hagyom pihenni 30 percet.

2. A fehérjét felverem habnak, majd beleforgatom a tésztába.

3. Felmelegítem a sütőformát, a mélyedéseibe teszek egy kevés olvasztott vajat, majd szépen megsütöm a fánkok mindkét oldalát. Porcukorral, lekvárral kínálom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kakaós kalács

Annyira szereti a család, hogy megesik, hogy akár 2-3 alkalommal is sütnöm kell egy héten ebből a kalácsból. Egyszerűen eteti magát!
Jó sok kakaóval a legfinomabb. :) Feltétlenül próbáljátok ki!


Hozzávalók:
1 kg finomliszt csipet só 20 dkg margarin 6,5 dl tej 4 dkg élesztő 5 ek. cukor 4 tojás sárgája
A töltelékhez:
12 dkg olvasztott margarin 60-70 dkg Nesquik kakaó
1 tojás a kenéshez 
1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni.
2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a margarint és összemorzsolom.
3. A maradék tejet elkeverem a cukorral és a tojások sárgájával. A felfutott élesztővel együtt hozzáöntöm a lisztes keverékhez és jól bedagasztom.
4. Finom lágy tésztát kapok, ezt hagyom kelni kb. 40 percig.
5. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, finoman átdolgozom, majd négy részre osztom.
6. Egyenként tepsi nagyságúnál (sütő saját tepsije) nagyobb méretűre nyújtom, majd a kinyújtott tésztát m…

Citromfű szörp

Sokan kértétek tőlem a citromfű szörp receptjét. (A bodza és a hárs szörpöt is így készítem bodza vagy hárs virágból.)



Hozzávalók:
 egy jó nagy tál citromfű 4 db bio citrom (pl. Aldiból) 2 db lime 5 l víz 1,5 kg cukor 1 kg barna nádcukor 1 púpos teáskanál citromsav 1 csapott kávéskanál Na-benzoát
1. A citromfüvet megmosom, beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot és a limeot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és letakarva hagyom állni 1 napot a hűtőben.
2. Másnap jól megnyomkodom, majd leszűröm.

3. Elkevertem a cukrokkal, (ebből 1 kg barna nádcukor, attól lesz olyan szép színe, ráadásul dob az ízén is) a citromsavval és a Na-benzoáttal.

Kész is!

Üvegekbe töltöm, celofánnal légmentesen zárom.

Ha kisebb adagot készítetek friss fogyasztásra, akkor nem kell a nátrium, csak tegyétek hűtőbe!
Nagyon finom az íze és az illata is szerintem. Olvastam, hogy idegnyugtató hatású. :)

Francia cseresznyés lepény

Végre itt a cseresznyeszezon! Mi minden formában rajongunk érte, nyersen, befőttnek, vagy akár sütiben is.  Érdemes kipróbálni ezt a francia cseresznyés lepényt. Finom, a tejes pitéhez hasonló a tésztája, a cseresznye és a fahéjas porcukor pedig nagyon jól illik hozzá.

Hozzávalók:
kb. 30 dkg magozott cseresznye (nem mértem pontosan, amennyi befedi a pitetál alját) 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 cs. vaníliás cukor
A tésztához: 2 nagyobb tojás 10 dkg liszt 10 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 tk. sütőpor 1,5 dl tejszín 1 dl tej
a tetejére a szóráshoz fahéjas porcukor
1. A félbevágott, kimagozott cseresznyét elkeverem a fahéjjal és a vaníliás cukorral, beleöntöm a kivajazott pitetálba.
2. A tésztához valókat mindet beleteszem egy keverőtálba, botmixerrel csomómentesre keverem, majd ráöntöm a gyümölcsre. 170 fokra előmelegített sütőben aranyra sütöm.
3. Ha kisült, fahéjas porcukorral meghintem a tetejét. Melegen a legfinomabb.


Eredeti recept itt.



Boldogi Nagyrózsa

Andorom egyik partnere Jászfényszarun lakik Boldog községtől pár kilóméterre. Ez a drága ember küldött nekem egy igazi Boldogi Nagyrózsa sütőt.
Persze, hogy azonnal ki is próbáltam. Imádás van ezerrel!



Íme a szépséges finomság, a Boldogi Nagyrózsa:


A recept pedig: 5 tojást elkevertem 2 evőkanál porcukorral, adtam hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát és egy csipet sót. Felöntöttem 5 dl tejjel, mértem hozzá 50 dkg lisztet és alaposan elkevertem. Fél liter olajba tettem 1 púpos kanál zsírt, ezt felforrósítottam, beletettem a formát is átmelegedni, majd belemártottam a tésztába és vissza az olajba. Néhány másodperc múlva megrázogattam a sütőt, könnyen levált róla a rózsa. Megfordítottam, miután mindkét fele szépre sült papírtörlőre szedtem. Tálalás előtt fahéjjas pocukorral hintettem.
Figyeljetek rá, hogy a forma felső részére ne kerüljön tészta, mert akkor nem tud lejönni a sütőről!











Mákos guba

A családok többségének megvannak a maguk tradicionális karácsonyi ételei, süteményei.

Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre.

Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre.

A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt."

Jöjjön a recept!




Gubarúd
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 1 kávéskanál só 1,5 dl langyos tej 1 teáskanál cukor 2 dkg élesztő 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj
1. A lisztet elkeverem a sóval.

2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.

3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolgozom, közben az olvasztott vajat is beleöntöm. 6…

Karácsonyi kerti rom

A kerti romunkat eddig minden évszakban nagyon szerettétek. Karácsony előtt ünneplőbe öltöztettem kicsit. Uszadékfából készítettük a férjemmel közösen a karácsonyfát, a kandalló a házunk építéséből megmaradt gerendából épült. A lámpások, gyertyák elengedhetetlen tartozékai a télnek. A foncsoros kiegészítőket különösen szeretem. Egy forró tea a hófehér Zsolnay készletből a puha takaró alatt, számomra tökéletes téli hangulat. :)





















Karácsonyi mézeskalács krémlikőr

Ha karácsony és krémlikőr, akkor legyen karácsonyi mézeskalács krémlikőr!
Készülhet vendégvárónak a sütik mellé, vagy ajándékba a családnak, barátoknak. Garantáltan nagy lesz a sikere!


Hozzávalók:
4 tojássárgája 15 dkg porcukor 1 evőkanál méz 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 5 dl 30 százalékos tejszín (nálam Milli habtejszín) 3,5 dl fehér rum (Bacardi)
1. A tojássárgákat habosra keverem a porcukorral, ízesítem a mézzel és a mézeskalács fűszerkeverékkel.
2. A tejszínt felmelegítem, hozzáöntöm a cukros tojást. Közepes hőfokon folyamatosan kevergetve kb. 15 perc alatt besűrítem.
3. Hagyom lehűlni, majd a fehér rummal hígítom. Ha esetleg kiül a tejszínből a zsiradék, akkor botmixerrel átdolgozom.
4. Csinos üvegekbe töltöm és legalább 1-2 napot hagyom érni a hűtőben. (Végig ott tartom, amíg el nem fogy.)
Fogyasztás előtt fel kell rázni!




















Sütinyalóka - Cake pop

Szülinapok alkalmával szeretek desszertasztalt készíteni. Praktikus és nagyon mutatós, igazán ünnepi hangulatot lehet vele varázsolni. Ha desszertasztal, akkor pedig a mostanában nagyon divatos Cake pop, azaz sütinyalóka.



Nálam így készül a gesztenyés változata:

Hozzávalók:
A morzsolható tészához: 18 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor csipet só 12 dkg vaj 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 2 tojás 1,2 dl tej
A krémhez: 50 dkg Maroni fehérarany gesztenyepüré (pl. Spárban kapni) 4 evőkanál mascarpone sajtkrém (nálam Szarvasi) 1 evőkanál rum
A mázhoz: 3 tábla finom csokoládé (ízlés szerint)
3 evőkanál olaj
Egyéb: szívószálak, vagy hurkapálcák dekoráláshoz szórócukor
1. A lisztet elkeverem a sütőporral és a sóval.
A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem robotgép segítségével. Egyesével hozzáadom a tojásokat, amikor az első alaposan elkeveredett a cukros vajjal, akkor teszem hozzá a másodikat.  Kicsinyenként hozzáöntöm a lisztes keveréket és a tejet, alaposan összedolgozom a…

Boszorkányhab

Gyerekkoromban mindig készített ilyet anyukám, amikor érett a málna a kertben.
Már én készítem a gyerekeimnek, ők legalább annyira szeretik, mint amennyire én is szerettem gyerekként.


Hozzávalók:
9 tojás 30 dkg porcukor 60 dkg málna
1. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét felverem habnak. Amikor már kb. félig felverődött, kanalanként hozzáadom a porcukrot, azzal tovább verem egészen addig, amíg jó kemény lesz.
2. A málnát átpaszírozom egy szűrőn, majd beleforgatom a habba.
3. Csinos kelyhekben kínálom, pár szem málnával, őrölt fahéjjal díszítem.
Ez egy nagy, családi adag, 10 kehellyel lesz belőle.





Olasz rétes, szórt rétes, lusta rétes

Ezt a három nevét is ismerem ennek a nagyon finom túrós sütinek. Tényleg nagyon gyorsan össze lehet rakni, valószínűleg erre utal az utolsó neve. Aki nem szeretne sok időt tölteni a sütés előkészületeivel, az is bátran hozzáfoghat.


Hozzávalók:
50 dkg liszt 30 dkg cukor 3/4 cs. sütőpor csipet só 10 dkg vaj 90 dkg túró 10 dkg mazsola 3 cs. vaníliás cukor 1 nagy pohár tejföl (330 g) 6 db tojás 8 dl tej
1. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót összekeverem.
2. Kivajazom a tepsit (sütő saját gyári tepsije), beleszórom a lisztes keverék felét, rámorzsolom a túrót, rászórom a mazsolát, a vaníliás cukrot, rákanalazom a tejfölt, majd rászórom a lisztes keverék másik felét.
3. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem a tejjel, a fehérjét felverem habnak, majd beleforgatom a tejes keverékbe. Egy kisebb merőkanállal szépen rákanalazom a tepsiben lévőkre, ügyelve rá, hogy mindenhová kerüljön a folyadékból és a habos részből is.
4. Végezetül ráreszelem a sütemény tetejére a vajat. 170 fokr…