Norvégiai utazásunk alkalmával két napot töltöttünk Dániában, ennek apropóján hazaérkezésünk után pár nappal megsütöttem a dánok hagyományos karácsonyi finomságát az aebleskivert (ebleszkiver).
Az íze a nálunk is ismert tarkedli ízére hasonlít, a sütéséhez is a hagyományos tarkedlisütő szükséges, vagy annak az elektromos változata (nekem olyan van).
Az íze a nálunk is ismert tarkedli ízére hasonlít, a sütéséhez is a hagyományos tarkedlisütő szükséges, vagy annak az elektromos változata (nekem olyan van).
Hozzávalók:
a tésztához:
2 tojás
4,5 dl tej
25 dkg liszt
csipet só
1 ek. cukor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
a sütéshez:
3 ek. olvasztott vaj
porcukor, lekvár a tálaláshoz
1. A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a fehérje kivételével az összes hozzávalót egy keverőtálba mérem, botmixerrel összekeverem, hagyom pihenni 30 percet.
2. A fehérjét felverem habnak, majd beleforgatom a tésztába.
3. Felmelegítem a sütőformát, a mélyedéseibe teszek egy kevés olvasztott vajat, majd szépen megsütöm a fánkok mindkét oldalát. Porcukorral, lekvárral kínálom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése