Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: november, 2016

Tejes pite

Van az úgy, hogy se időm, se kedvem nincs komolyabb sütéshez, de valami mégis kéne. Na ilyen alkalmakkor tökéletes ez az öt perc alatt összeállítható süti. Házi baracklekvárral nagyon finom. Hozzávalók: 65 dkg liszt 15 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 10 dkg vaj 8 tojás 1,6 l tej baracklekvár a tálaláshoz 1. A hozzávalókat egy keverőtálba mérem, botmixerrel elkeverem. Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm (sütő gyári tepsije), majd 170 fokra előmelegített sütőben aranyra sütöm. 2. Tálaláskor házi baracklekvárt kínálok hozzá.

Diós zserbó

Egy dédimamát (nem az enyémet) az apácák neveltek lányként, tőlük tanulta ezt a receptet, aztán továbbadta a saját családjának. Évek óta így sütöm magam is, kincsként őrzöm a régi tudást, ízeket. Nem tagadhatom, hogy egy ilyen recept bizony megdobogtatja a szívemet. Jó szívvel ajánlom, próbáljátok ki ti is! Isteni finom! Hozzávalók : A tésztához: 1,5 dl tej 2 dkg élesztő 50 dkg liszt 25 dkg margarin 3 ek. cukor 2 tojássárgája 1 egész tojás A töltelékhez: 30 dkg darált dió 25 dkg porcukor 1 cs. vaníliás cukor 3 üveg 370 ml-es baracklekvár A mázhoz: 6 dkg margarin 20 dkg porcukor 6 dkg kakaó kb. 4 ek. víz 1. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne az élesztőt és 1 kanál cukrot, hagyom felfutni. 2. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a tojássárgákat, az egész tojást, a cukrot és a felfutott élesztőt, alaposan összedolgozom. 3. A tésztát négy részre veszem. Tepsi (sütő gyári tepsije) méretűre nyújtom az elsőt, majd sod

Mákos guba

A családok többségének megvannak a maguk tradicionális karácsonyi ételei, süteményei. Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre. Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre. A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt." Jöjjön a recept! Gubarúd Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 1 kávéskanál só 1,5 dl langyos tej 1 teáskanál cukor 2 dkg élesztő 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj 1. A lisztet elkeverem a sóval. 2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. 3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolg

Nutellás kalács kuglófsütőben sütve

Nutellás kalácsot kértek a gyerekeim vasárnap. Gondoltam megbolondítom kicsit, nem hagyományos rudakat tekerek, hanem a kuglófsütőimben fogom kisütni. A kerámia kuglófsütőm anyukám gyerekkorából való, a zománcos az enyémből, a szilikonos pedig már az én gyerekeiméből. Most egyszerre állítottam munkába mindhármat. Nem maradt el a siker! :) A kakaós kalácsom receptjét használtam,  itt   találjátok. A receptben megadott mennyiség két kuglófsütőre elegendő. Ha csak egyet szeretnétek sütni, akkor felezzétek a hozzávalókat! 1. Tehát elkészítettem a tésztát a leírtak szerint, majd téglalap alakúra nyújtottam és 10 egyenlő részre vágtam. 2. Mindegyik közepére raktam egy púpos evőkanál Nutellát, majd felhajtva a tészta oldalait szépen gombócokat formáztam belőlük. 3. A kivajazott, lisztezett kuglófsütő aljába beletettem 5 gombócot úgy, hogy a szebbik részük legyen lefelé ( ha megsült és kiöntjük ez lesz majd felül), majd jöhetett a másik öt, ezeket viszont már a szebbik fel

Kakaós kalács

Annyira szereti a család, megesik, hogy akár 2-3 alkalommal is sütnöm kell egy héten ebből a kalácsból. Egyszerűen eteti magát! Jó sok kakaóval a legfinomabb. :) Feltétlenül próbáljátok ki! Hozzávalók: 1 kg finomliszt csipet só 20 dkg margarin 6,5 dl tej 4 dkg élesztő 5 ek. cukor 4 tojás sárgája A töltelékhez: 12 dkg olvasztott vaj 60-70 dkg Nesquik kakaó 1 tojás a kenéshez  1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni. 2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a margarint és összemorzsolom. 3. A maradék tejet elkeverem a cukorral és a tojások sárgájával. A felfutott élesztővel együtt hozzáöntöm a lisztes keverékhez és bedagasztom. 4. Finom, lágy tésztát kapok, ezt hagyom kelni kb. 40 percig. 5. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, finoman átdolgozom, majd négy részre osztom. 6. Egyenként tepsi nagyságúnál (sütő saját tepsije) na