Igazi finom téli sütemény a diós tésztájával és a főzött vaníliás krémjével.
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
45 dkg porcukor
1,75 dl kávé
15 dkg darált dió
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
A krémhez:
1 liter tej
20 dkg liszt
6 tojássárgája
50 dkg vaj
50 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
2 evőkanál darált dió
a szóráshoz kakaópor
1. A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat habosra keverem a porcukorral és a kávéval.
2. Hozzáadom a darált diót, a lisztet és a sütőport, jól összedolgozom, végül beleforgatom a tojások felvert habját.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (sütő gyári tepsije) és 170 fokra előmelegített sütőben megsütöm.
4. Amíg sül a tészta, elkészítem a krémet.
Ehhez 2-3 dl tejjel csomómentesre keverem a lisztet és a tojássárgáját, majd hozzáöntöm a többi tejet és folyamatos kevergetés mellett forrásig főzöm.
Időnként átforgatva hagyom kihűlni.
5. A puha vajat habosra keverem a porcukorral és a vaníliás cukorral.
6. A cukros vajat összekeverem a kihűlt krémmel és a darált dióval.
7. A kész krémet a már hideg tészta tetejére kenem és meghintem kakaóporral.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése