Egy dédimamát (nem az enyémet) az apácák neveltek lányként, tőlük tanulta ezt a receptet, aztán továbbadta a saját családjának. Évek óta így sütöm magam is, kincsként őrzöm a régi tudást, ízeket. Nem tagadhatom, hogy egy ilyen recept bizony megdobogtatja a szívemet.
Jó szívvel ajánlom, próbáljátok ki ti is! Isteni finom!
Jó szívvel ajánlom, próbáljátok ki ti is! Isteni finom!
Hozzávalók :
A tésztához:
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 ek. cukor
2 tojássárgája
1 egész tojás
A töltelékhez:
30 dkg darált dió
25 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
3 üveg 370 ml-es baracklekvár
A mázhoz:
6 dkg margarin
20 dkg porcukor
6 dkg kakaó
kb. 4 ek. víz
1. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne az élesztőt és 1 kanál cukrot, hagyom felfutni.
2. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a tojássárgákat, az egész tojást, a cukrot és a felfutott élesztőt, alaposan összedolgozom.
3. A tésztát négy részre veszem. Tepsi (sütő gyári tepsije) méretűre nyújtom az elsőt, majd sodrófára tekerem, belehelyezem a kivajazott, lisztezett tepsibe, lekenem 1 üveg lekvárral.
4. A diót elkeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az egyharmad részét rászórom a lekváros tésztára.
5. Kinyújtom a következő cipót, szépen ráfektetem az előzőre, majd jöhet a második üveg lekvár és a diós keverék második harmada.
6. Ismét nyújtok, ráfektetem az előzőekre, megkenem az utolsó üveg lekvárral, rászórom a maradék diós tölteléket.
7. Végül kinyújtom és a tepsibe rakom az utolsó lapot is. Egy villával szépen megszurkálom a tészta tetejét, letakarva hagyom pihenni fél órát, majd 170 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.
8. Miután kihűlt a zserbó, bevonom csokimázzal. Ehhez a máz hozzávalóit gőz fölött felolvasztom és iparkodva a süteményre kenem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése