Ugrás a fő tartalomra

Diós zserbó

Egy dédimamát (nem az enyémet) az apácák neveltek lányként, tőlük tanulta ezt a receptet, aztán továbbadta a saját családjának. Évek óta így sütöm magam is, kincsként őrzöm a régi tudást, ízeket. Nem tagadhatom, hogy egy ilyen recept bizony megdobogtatja a szívemet.
Jó szívvel ajánlom, próbáljátok ki ti is! Isteni finom!


Hozzávalók :

A tésztához:
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 ek. cukor
2 tojássárgája
1 egész tojás

A töltelékhez:
30 dkg darált dió
25 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
3 üveg 370 ml-es baracklekvár

A mázhoz:
6 dkg margarin
20 dkg porcukor
6 dkg kakaó
kb. 4 ek. víz

1. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne az élesztőt és 1 kanál cukrot, hagyom felfutni.

2. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a tojássárgákat, az egész tojást, a cukrot és a felfutott élesztőt, alaposan összedolgozom.

3. A tésztát négy részre veszem. Tepsi (sütő gyári tepsije) méretűre nyújtom az elsőt, majd sodrófára tekerem, belehelyezem a kivajazott, lisztezett tepsibe, lekenem 1 üveg lekvárral.

4. A diót elkeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az egyharmad részét rászórom a lekváros tésztára.

5. Kinyújtom a következő cipót, szépen ráfektetem az előzőre, majd jöhet a második üveg lekvár és a diós keverék második harmada.

6. Ismét nyújtok, ráfektetem az előzőekre, megkenem az utolsó üveg lekvárral, rászórom a maradék diós tölteléket.

7. Végül kinyújtom és a tepsibe rakom az utolsó lapot is. Egy villával szépen megszurkálom a tészta tetejét, letakarva hagyom pihenni fél órát, majd 170 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.

8. Miután kihűlt a zserbó, bevonom csokimázzal. Ehhez a máz hozzávalóit gőz fölött felolvasztom és iparkodva a süteményre kenem.  








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kakaós kalács

Annyira szereti a család, megesik, hogy akár 2-3 alkalommal is sütnöm kell egy héten ebből a kalácsból. Egyszerűen eteti magát!
Jó sok kakaóval a legfinomabb. :) Feltétlenül próbáljátok ki!


Hozzávalók:
1 kg finomliszt csipet só 20 dkg margarin 6,5 dl tej 4 dkg élesztő 5 ek. cukor 4 tojás sárgája
A töltelékhez:
12 dkg olvasztott vaj 60-70 dkg Nesquik kakaó
1 tojás a kenéshez 
1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni.
2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a margarint és összemorzsolom.
3. A maradék tejet elkeverem a cukorral és a tojások sárgájával. A felfutott élesztővel együtt hozzáöntöm a lisztes keverékhez és bedagasztom.
4. Finom, lágy tésztát kapok, ezt hagyom kelni kb. 40 percig.
5. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, finoman átdolgozom, majd négy részre osztom.
6. Egyenként tepsi nagyságúnál (sütő saját tepsije) nagyobb méretűre nyújtom, majd a kinyújtott tésztát megkenem az ol…

Levendulaszörp

A nyár a hideg szörpök ideje, a kert pedig tálcán kínálja hozzá a virágokat.  A tavaszi bodzavirág és akácvirág után mostanra már a levendulák is virágba borultak, így eljött a levendulaszörp ideje. Az elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig egy színes, illatos nyári frissítő.

Hozzávalók:
2 akkora csokor frissen szedett levendula, ami belefér a kézbe 5 db bio citrom (pl. Aldiból) 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam 1,5 kg)
1 tk. citromsav


1. Szedek 2 jókora csokor levendulát.  Ha szeretnétek, hogy az enyémhez hasonlóan szép színe legyen a szörpötöknek, akkor rögtön a levendulák virágzásának kezdetekor kell begyűjteni a virágokat. Érdemes kora reggelre időzíteni az aratást, így elkerülhetjük a méhekkel való küzdelmet.  
2. A virágfejeket levágom (morzsolgatással nem szórakozom, teljesen felesleges időtöltés) beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 12-24 órát. (A mostani ad…

Almás krémes

Az egyik legfinomabb almás süti, amit csak ettem eddig.  Nagyon mutatós, gyönyörűen lehet szeletelni, így vendégvárónak is tökéletes. Tortaformában sütve akár ünnepi tortaként is megállja a helyét. (Ebből a receptből egy 22 cm-es és egy 18 cm-es torta készülhet.) Feltétlenül próbáljátok ki! :)


Hozzávalók:
A tésztához: 5 tojás 20 dkg porcukor 1 dl olaj 1 dl víz 20 dkg liszt 1 cs. sütőpor csipet só 2 ek. kakaópor
1 kg alma 2 cs. vaníliás cukor őrölt fahéj
A krémhez: 3 cs. vaníliás pudingpor 30 dkg cukor 7,5 dl tej 30 dkg vaj
1. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét felverem habnak, a sárgáját kikeverem a porcukorral, majd a kakaó kivételével hozzákeverem a többi tésztához valót, végül beleforgatom a tojáshabot.
2. Az almát meghámozom, kiveszem a magházát és uborkagyalun felszeletelem.
3. A sütő saját tepsijét, vagy a két tortaformát kibélelem sütőpapírral, beleterítem az almaszeleteket, meghintem fahéjjal és vaníliás cukorral. Ezután ráöntöm a tészta felét. A maradék másik félbe elkevere…

Citromfű szörp

Sokan kértétek tőlem a citromfű szörp receptjét. (A bodza és a hársvirág szörpöt is így készítem bodza vagy hársvirágból.)



Hozzávalók:
 egy jó nagy tál citromfű 4 db bio citrom (pl. Aldiból) 2 db lime 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam nádcukor)

1. A citromfüvet megmosom, beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot és a limeot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 1 napot.
2. Másnap jól megnyomkodom, majd leszűröm a lét.

3. Elkeverem a nádcukorral. Finom karamelles ízt ad a szörpnek és a színe is szép lesz tőle.

Kész is!

Üvegekbe töltöm, légmentesen zárom.

Vizes dunsztban kidunsztolom. Befőzőautomatában 90 fokon 30 perc.

Boldogi nagyrózsa

A férjem egyik üzleti partnere Jászfényszarun lakik, Boldog községtől pár kilóméterre. Ez a drága ember küldött nekem egy igazi boldogi nagyrózsa sütőt.
Persze, hogy azonnal ki is próbáltam! Imádás van ezerrel!



Íme a szépséges finomság, a boldogi nagyrózsa:


A recept pedig: 5 tojást elkevertem 2 evőkanál porcukorral, adtam hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát és egy csipet sót. Felöntöttem 5 dl tejjel, mértem hozzá 50 dkg lisztet és alaposan összedolgoztam. Fél liter olajhoz adtam 1 púpos kanál zsírt, ezt felforrósítottam, beletettem a formát átmelegedni, majd belemártottam a tésztába és vissza az olajba. Néhány másodperc múlva megrázogattam a sütőt, könnyen levált róla a rózsa. Megfordítottam, miután mindkét fele szépre sült papírtörlőre szedtem. Tálalás előtt fahéjas porcukorral hintettem.
Figyeljetek rá, hogy a forma felső részére ne kerüljön tészta, mert akkor nem tud lejönni a sütőről!











Mákos guba

A családok többségének megvannak a maguk tradicionális karácsonyi ételei, süteményei.

Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre.

Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre.

A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt."

Jöjjön a recept!




Gubarúd
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 1 kávéskanál só 1,5 dl langyos tej 1 teáskanál cukor 2 dkg élesztő 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj
1. A lisztet elkeverem a sóval.

2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.

3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolgozom, közben az olvasztott vajat is beleöntöm. 6…

Aszalás

Miután a gyerekek (legfőképp Zina Lizám) nagyon szeretik az aszalványokat, hétvégén beszereztünk egy aszalógépet.
A gép kiválasztásánál szempont volt az állítható hőmérséklet, a magas tálcaméret, a megbízható minőség és persze az esztétikum is.
A Gorenje FDK 24 DWmodellje minden kívánalomnak megfelelt. A neten csak jó értékeléseket olvastam róla, a konyhánk nagy háztartási gépei is ilyen márkájúak, 9 éve hibátlanul működnek.

A vásárlás után rögtön munkába is állítottam. Mivel ez volt életem első aszalása, előtte jól kifaggattam a barátnőmet a tapasztalatairól. Ő nagyon profi a témában, isteni finomak az aszalványai. Az ő tanácsai szerint jártam el.

Finom érett őszibarackot és szilvát vettem a piacon. Megmostam a gyümölcsöket, kettévágtam, kimagvaltam, a barackot felszeleteltem. Közben 1 dl vizet 1 dl cukorral és pár csepp citromlével felforraltam. Ebben a szirupban megmártottam a gyümölcsöket, majd szűrőbe tettem, hagytam lecsepegni.

Átolvastam az aszaló kezelési útmutatóját, nedves r…

Francia cseresznyés lepény

Végre itt a cseresznyeszezon! Mi minden formában rajongunk érte, nyersen, befőttnek, vagy akár sütiben is.  Érdemes kipróbálni ezt a francia cseresznyés lepényt. Finom, a tejes pitéhez hasonló a tésztája, a cseresznye és a fahéjas porcukor pedig nagyon jól illik hozzá.

Hozzávalók:
kb. 30 dkg magozott cseresznye (nem mértem pontosan, amennyi befedi a pitetál alját) 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 cs. vaníliás cukor
A tésztához: 2 nagyobb tojás 10 dkg liszt 10 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 tk. sütőpor 1,5 dl tejszín 1 dl tej
a tetejére a szóráshoz fahéjas porcukor
1. A félbevágott, kimagozott cseresznyét elkeverem a fahéjjal és a vaníliás cukorral, beleöntöm a kivajazott pitetálba.
2. A tésztához valókat mindet beleteszem egy keverőtálba, botmixerrel csomómentesre keverem, majd ráöntöm a gyümölcsre. 170 fokra előmelegített sütőben aranyra sütöm.
3. Ha kisült, fahéjas porcukorral meghintem a tetejét. Melegen a legfinomabb.


Eredeti recept itt.



Spárgás pite

Végre itt a spárgaszezon!
Az egyik kedvenc spárgás ételem ez a spárgás pite. Egy kis szeletelt sonkával megbolondítva a család férfi tagjai is szívesen fogyasztják.


Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt csipet só 75 g hideg vaj 1 tojás 2 ek. hideg víz
A töltethez: 1 csomag spárga 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
A besamelmártáshoz: 3 ek. vaj 3 ek. liszt 3 dl tej só  őrölt bors őrölt szerecsendió
reszelt sajt a tetejére
1. A spárgát megtisztítom, felteszem párolni.
2. Előkészítem a tésztát, ehhez a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a hideg vajat, hozzáadom a tojást és a vizet, gyors mozdulatokkal összedolgozom. Fóliába tekerem, bő 20 percre a hűtőbe teszem.
3. A hideg tésztát kör alakúra nyújtom és beleteszem a kivajazott, lisztezett pitetálba. A szélét egy ollóval szépen körbevágom.  Egy villával megszurkálom az alját, 200 fokra előmelegített sütőben elősütöm.
4. A párolt spárgát 3-4 cm-es darabokra vágom, az elősütött pitére rakom.
5. A besamelmártáshoz egy lábasban megolvas…

Vajas kifli

Van úgy, hogy valami sós finomságra vágyik a család. Ez a vajas kifli tökéletes választás! Finom, puha, omlós, csak úgy eteti magát. Frissen, langyosan a legfinomabb.

Hozzávalók:
70 dkg liszt 1 csapott evőkanál só 1dl tej 1 evőkanál cukor 4 dkg élesztő 1 tojás + 1 a kenéshez 1 dl olaj  1 nagy pohár (400 g) tejföl 10 dkg vaj 10 dkg trappista sajt
1. A lisztet elkeverem a sóval.
2. A tejet meglangyítom, beleszórom a cukrot, hozzámorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni.
3. A felfutott élesztőt, 1 tojást, az olajat és a tejfölt hozzáadom a liszthez, jó alaposan összegyúrom, amíg rugalmas tésztát kapok.
4. A puha vajat robotgéppel felhabosítom.
5. A tésztát nyolc részre osztom. Tányér nagyságúra nyújtom az első bucit, félreteszem és ezzel megegyező méretűre nyújtom a következőt is. Erre rákenem a habos vaj negyed részét, majd ráteszem a félretett kinyújtott tésztát.  12 cikkre vágom (mintha pizzát szelnék) és feltekerem a szeleteket. Sütőpapírral borított sütőlapra sorakoztatom a kifliket, …