Igazi régi nagymamás recept. Én anyukámtól tanultam, ő pedig egy idős nénitől.
Az eredeti recept szerint vaj helyett zsírt tettek az öregek a tésztába. Anyu úgy süti, úgy még omlósabb. :)
Az eredeti recept szerint vaj helyett zsírt tettek az öregek a tésztába. Anyu úgy süti, úgy még omlósabb. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg vaj
14 dkg cukor
1 cs. sütőpor
3 tojás sárgája
annyi tejföl amennyit felvesz (kb. 1 pohár)
A töltelékhez:
1,5 kg alma
1 marok zsemlemorzsa
12 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
őrölt fahéj
1 tojás a kenéshez
1. Az almát meghámozom, lereszelem.
2. A tésztához valókat összegyúrom, kettéveszem, tepsi nagyságúra nyújtom (sütő saját nagy tepsije), majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a tészta egyik felét.
3. Meghintem a zsemlemorzsával, rászórom a gyengén kinyomkodott almát, ízesítem cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.
4. Ráteszem a tészta másik felét, lekenem a tetejét a felvert tojással, végül villával megszurkálom. 180 fokra előmelegített sütőben aranyra sütöm.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése