Ugrás a fő tartalomra

Aszalás

Miután a gyerekek (legfőképp Zina Lizám) nagyon szeretik az aszalványokat, hétvégén beszereztünk egy aszalógépet.
A gép kiválasztásánál szempont volt az állítható hőmérséklet, a magas tálcaméret, a megbízható minőség és persze az esztétikum is.
A Gorenje FDK 24 DW modellje minden kívánalomnak megfelelt. A neten csak jó értékeléseket olvastam róla, a konyhánk nagy háztartási gépei is ilyen márkájúak, 9 éve hibátlanul működnek.

A vásárlás után rögtön munkába is állítottam. Mivel ez volt életem első aszalása, előtte jól kifaggattam a barátnőmet a tapasztalatairól. Ő nagyon profi a témában, isteni finomak az aszalványai. Az ő tanácsai szerint jártam el.

Finom érett őszibarackot és szilvát vettem a piacon. Megmostam a gyümölcsöket, kettévágtam, kimagvaltam, a barackot felszeleteltem. Közben 1 dl vizet 1 dl cukorral és pár csepp citromlével felforraltam. Ebben a szirupban megmártottam a gyümölcsöket, majd szűrőbe tettem, hagytam lecsepegni.

Átolvastam az aszaló kezelési útmutatóját, nedves ruhával áttörölgettem és kezdődhetett a móka.

Öt tálcája van a gépnek, ezekre vágott felükkel felfelé ráfektettem a gyümölcsöket. Az aszalás első szakaszában érdemes így tenni addig, amíg megszikkad a gyümölcsök húsa. Ezzel elkerüljük, hogy a finom ízt adó nedvek kicsepegjenek. Később aztán át lehet forgatni, mert úgy szebben aszalódnak.

Nagyon tetszik a gépnél, hogy két magasságban állíthatóak a tálcái. Ez praktikus a magasabb gyümölcsöknél, mint pl. a szilva, mert a feljebb lévő tálca így nem ér rá az alatta lévő gyümölcsre.

Tehát megpakoltam a tálcákat, majd szépen egymásra raktam mind az ötöt. A vastagabb szilvákat tettem alulra, fölé a barackokat.

Beállítottam a hőfokot, majd az időt.
A kezdő hőfok nálam 60 fok volt. Azt olvastam, hogy értékes enzimek halnak el, ha a gyümölcs húsa 45 foknál melegebb lesz. Mivel az aszalás első felében sok nedvességet párologtatnak a gyümölcsök, a párolgás pedig hőt von el, mehet a 60 fokos légbefúvás. Ha nem törődünk az enzimekkel, akkor egészen 70 fokig emelhető a hőmérséklet attól függően, hogy mennyire lédús a gyümölcsünk.

Az idő beállításánál tudtam, hogy kb. 32 óra kell majd a szilvánál, baracknál. A gép max. 19 és fél órát működik egyszerre, utána automatikusan kikapcsol, 2 órát pihentetni kell a következő programig.
Ráállítottam a maximális időre és elindítottam.
Hallani, hogy működik, de csendesen dolgozik.


Kb. 1 óra múlva (miután egyik olvasóm javasolta) átforgattam a gyümölcsöket húsukkal lefelé.

Ezután már csak nézegettem hogyan alakulnak. Nagyjából félidőnél alacsonyabb magasságra tettem a tálcákat, addigra már szikkadtak annyit a szilvák, hogy nem értek egymásra.
Kb. a 15. óránál cseréltem meg először a tálcák sorrendjét. Az alsókat áttettem felülre, a felsőket alulra, hogy minden egyenletesen aszalódjon.

Miután lejárt az első program és a két órás pihenő, újra beprogramoztam a gépet. A hőmérsékletet 45 fokra csökkentettem, az időt 12 órára állítottam. Időnként ránéztem, ha kellett cserélgettem a tálcákat.

Akkor vannak készen az aszalványok, ha megnyomkodva gumis érzetük van, ha amikor megtörjük a húsát, már nem nedves. Ezt ki kell tapasztalni.

A program lejártával volt pár barack, amit nem találtam elég aszottnak, azokat visszatettem még egy órára.

Gyakorolni kell, a megfelelő idő és hőfok változik minden gyümölcsfajtánál.

Ennél az első adagnál szóba sem jöhetett a tárolás, a csibéim mindet elkapkodták.
A következő adagoknál, miután kihűltek az aszalványok, csatos üvegekben fogom tárolni a hűvös kamrában.

Nálam kiválóan debütált az aszalógép. Egyszerű a használata, csendesen dolgozik, gyönyörűek és nagyon finomak lettek az aszalványok. Már csak győzzek eleget aszalni!






Megjegyzések

  1. Most jöttem a fb oldalodról, láttam a sárgadinnye aszalásodat.Hát az is valami csoda!
    nekem is van gépem, de nem ilyen,meg kell néznem.
    Köszönöm a tippeket!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kakaós kalács

Annyira szereti a család, hogy megesik, hogy akár 2-3 alkalommal is sütnöm kell egy héten ebből a kalácsból. Egyszerűen eteti magát!
Jó sok kakaóval a legfinomabb. :) Feltétlenül próbáljátok ki!


Hozzávalók:
1 kg finomliszt csipet só 20 dkg margarin 6,5 dl tej 4 dkg élesztő 5 ek. cukor 4 tojás sárgája
A töltelékhez:
12 dkg olvasztott margarin 60-70 dkg Nesquik kakaó
1 tojás a kenéshez 
1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni.
2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a margarint és összemorzsolom.
3. A maradék tejet elkeverem a cukorral és a tojások sárgájával. A felfutott élesztővel együtt hozzáöntöm a lisztes keverékhez és jól bedagasztom.
4. Finom lágy tésztát kapok, ezt hagyom kelni kb. 40 percig.
5. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, finoman átdolgozom, majd négy részre osztom.
6. Egyenként tepsi nagyságúnál (sütő saját tepsije) nagyobb méretűre nyújtom, majd a kinyújtott tésztát m…

Levendulaszörp

A nyár a hideg szörpök ideje, a kert pedig tálcán kínálja hozzá a virágokat.  A tavaszi bodzavirág és akácvirág után mostanra már a levendulák is virágba borultak, így eljött a levendulaszörp ideje. Az elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig egy színes, illatos nyári frissítő.

Hozzávalók:
2 akkora csokor frissen szedett levendula, ami belefér a kézbe 5 db bio citrom (pl. Aldiból) 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam 1,5 kg)
1 tk. citromsav


1. Szedek 2 jókora csokor levendulát.  Ha szeretnétek, hogy az enyémhez hasonlóan szép színe legyen a szörpötöknek, akkor rögtön a levendulák virágzásának kezdetekor kell begyűjteni a virágokat. Érdemes kora reggelre időzíteni az aratást, így elkerülhetjük a méhekkel való küzdelmet.  
2. A virágfejeket levágom (morzsolgatással nem szórakozom, teljesen felesleges időtöltés) beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 12-24 órát. (A mostani ad…

Almás krémes

Az egyik legfinomabb almás süti, amit csak ettem eddig.  Nagyon mutatós, gyönyörűen lehet szeletelni, így vendégvárónak is tökéletes. Tortaformában sütve akár ünnepi tortaként is megállja a helyét. (Ebből a receptből egy 22 cm-es és egy 18 cm-es torta készülhet.) Feltétlenül próbáljátok ki! :)


Hozzávalók:
A tésztához: 5 tojás 20 dkg porcukor 1 dl olaj 1 dl víz 20 dkg liszt 1 cs. sütőpor csipet só 2 ek. kakaópor
1 kg alma 2 cs. vaníliás cukor őrölt fahéj
A krémhez: 3 cs. vaníliás pudingpor 30 dkg cukor 7,5 dl tej 30 dkg vaj
1. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét felverem habnak, a sárgáját kikeverem a porcukorral, majd a kakaó kivételével hozzákeverem a többi tésztához valót, végül beleforgatom a tojáshabot.
2. Az almát meghámozom, kiveszem a magházát és uborkagyalun felszeletelem.
3. A sütő saját tepsijét, vagy a két tortaformát kibélelem sütőpapírral, beleterítem az almaszeleteket, meghintem fahéjjal és vaníliás cukorral. Ezután ráöntöm a tészta felét. A maradék másik félbe elkevere…

Citromfű szörp

Sokan kértétek tőlem a citromfű szörp receptjét. (A bodza és a hársvirág szörpöt is így készítem bodza vagy hársvirágból.)



Hozzávalók:
 egy jó nagy tál citromfű 4 db bio citrom (pl. Aldiból) 2 db lime 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam nádcukor)

1. A citromfüvet megmosom, beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot és a limeot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 1 napot.
2. Másnap jól megnyomkodom, majd leszűröm a lét.

3. Elkeverem a nádcukorral. Finom karamelles ízt ad a szörpnek és a színe is szép lesz tőle.

Kész is!

Üvegekbe töltöm, légmentesen zárom.

Vizes dunsztban kidunsztolom. Befőzőautomatában 90 fokon 30 perc.

Boldogi Nagyrózsa

Andorom egyik partnere Jászfényszarun lakik Boldog községtől pár kilóméterre. Ez a drága ember küldött nekem egy igazi Boldogi Nagyrózsa sütőt.
Persze, hogy azonnal ki is próbáltam. Imádás van ezerrel!



Íme a szépséges finomság, a Boldogi Nagyrózsa:


A recept pedig: 5 tojást elkevertem 2 evőkanál porcukorral, adtam hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát és egy csipet sót. Felöntöttem 5 dl tejjel, mértem hozzá 50 dkg lisztet és alaposan elkevertem. Fél liter olajba tettem 1 púpos kanál zsírt, ezt felforrósítottam, beletettem a formát is átmelegedni, majd belemártottam a tésztába és vissza az olajba. Néhány másodperc múlva megrázogattam a sütőt, könnyen levált róla a rózsa. Megfordítottam, miután mindkét fele szépre sült papírtörlőre szedtem. Tálalás előtt fahéjjas pocukorral hintettem.
Figyeljetek rá, hogy a forma felső részére ne kerüljön tészta, mert akkor nem tud lejönni a sütőről!











Mákos guba

A családok többségének megvannak a maguk tradicionális karácsonyi ételei, süteményei.

Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre.

Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre.

A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt."

Jöjjön a recept!




Gubarúd
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 1 kávéskanál só 1,5 dl langyos tej 1 teáskanál cukor 2 dkg élesztő 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj
1. A lisztet elkeverem a sóval.

2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.

3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolgozom, közben az olvasztott vajat is beleöntöm. 6…

Francia cseresznyés lepény

Végre itt a cseresznyeszezon! Mi minden formában rajongunk érte, nyersen, befőttnek, vagy akár sütiben is.  Érdemes kipróbálni ezt a francia cseresznyés lepényt. Finom, a tejes pitéhez hasonló a tésztája, a cseresznye és a fahéjas porcukor pedig nagyon jól illik hozzá.

Hozzávalók:
kb. 30 dkg magozott cseresznye (nem mértem pontosan, amennyi befedi a pitetál alját) 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 cs. vaníliás cukor
A tésztához: 2 nagyobb tojás 10 dkg liszt 10 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 tk. sütőpor 1,5 dl tejszín 1 dl tej
a tetejére a szóráshoz fahéjas porcukor
1. A félbevágott, kimagozott cseresznyét elkeverem a fahéjjal és a vaníliás cukorral, beleöntöm a kivajazott pitetálba.
2. A tésztához valókat mindet beleteszem egy keverőtálba, botmixerrel csomómentesre keverem, majd ráöntöm a gyümölcsre. 170 fokra előmelegített sütőben aranyra sütöm.
3. Ha kisült, fahéjas porcukorral meghintem a tetejét. Melegen a legfinomabb.


Eredeti recept itt.



Olasz rétes, szórt rétes, lusta rétes

Ezt a három nevét is ismerem ennek a nagyon finom túrós sütinek. Tényleg nagyon gyorsan össze lehet rakni, valószínűleg erre utal az utolsó neve. Aki nem szeretne sok időt tölteni a sütés előkészületeivel, az is bátran hozzáfoghat.


Hozzávalók:
50 dkg liszt 30 dkg cukor 3/4 cs. sütőpor csipet só 10 dkg vaj 90 dkg túró 10 dkg mazsola 3 cs. vaníliás cukor 1 nagy pohár tejföl (330 g) 6 db tojás 8 dl tej
1. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót összekeverem.
2. Kivajazom a tepsit (sütő saját gyári tepsije), beleszórom a lisztes keverék felét, rámorzsolom a túrót, rászórom a mazsolát, a vaníliás cukrot, rákanalazom a tejfölt, majd rászórom a lisztes keverék másik felét.
3. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem a tejjel, a fehérjét felverem habnak, majd beleforgatom a tejes keverékbe. Egy kisebb merőkanállal szépen rákanalazom a tepsiben lévőkre, ügyelve rá, hogy mindenhová kerüljön a folyadékból és a habos részből is.
4. Végezetül ráreszelem a sütemény tetejére a vajat. 170 fokr…

Gofri

Hozzávalók:
4 db tojás 12 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 25 dkg margarin 40 dkg liszt csipet só késhegynyi sütőpor 1/2 l tej
1. A tojások fehérjét felverem habnak, a sárgáját kikeverem a cukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal.
2. A lisztet elvegyítem a sóval és a sütőporral, a tejjel együtt hozzáadom a tojássárgájához. Csomómentesre keverem, végül beleforgatom a tojáshabot.
3. Felforrósított gofrisütőben kisütöm.