A képviselőfánkot sokan szeretjük, de valamiért tartunk az égetett tészta készítésétől. Magam is így voltam ezzel, egészen addig, amíg végül mégiscsak hozzáfogtam.
Nem is olyan ördöngősség, mint gondolnátok! Próbáljátok ki bátran, a bolti a nyomába sem érhet!
Nálam így készül:
Nem is olyan ördöngősség, mint gondolnátok! Próbáljátok ki bátran, a bolti a nyomába sem érhet!
Nálam így készül:
Hozzávalók:
A tésztához:
2,5 dl víz
25 dkg vaj
csipet só
25 dkg liszt
6 tojás
A krémhez:
6 db tojássárgája
10 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
8 dl tej
8 evőkanál liszt
A tejszínhabhoz:
6 dl habtejszín (nálam Milli)
3 evőkanál porcukor
2 csomag Dr. Oetker habfixáló
1. A tésztához a vizet a vajjal és a sóval felteszem melegedni. Ha elolvadt a vaj, továbbra is a tűzön tartva, folyamatos keverés közben hozzáadom a lisztet. Addig keverem, amíg összeáll a tészta (kb. jó 1 perc, nem kell odaégetni).
2. Leveszem a tűzről, átteszem a robotgép táljába, és miközben a dagasztókarral keveri a gép, egyenként hozzáadom a tojásokat. Fontos, hogy nem szabad egyben beleönteni mind a hatot, hanem szépen meg kell várni, amíg a tészta felveszi az előző tojást (kb. 1 perc keverés tojásonként) és csak utána lehet beletenni a következőt!
Kész is a tészta! Ugye, hogy semmi bonyolult nincs benne?!
Már csak meg kell sütni!
3. Ehhez előmelegítem a sütőt 230 fokra. Fontos a magas hőmérséklet, mert attól fognak szépen megnőni a fánkjaink.
A sütőlapra sütőpapírt teszek és nyomócső segítségével 20 db nagyobb diónyi félgömb alakú halmot nyomok a tésztából, ügyelve rá, hogy kellő távolságot hagyjak közöttük, legyen helyük nőni, mert szép pufik lesznek majd.
Tipp: Én a hipermarketekben kapható fecskendő alakú tortadíszítőt szeretem használni, azzal sokkal ügyesebb vagyok, mint a hagyományos nyomózsákkal. Háztartási használatra szerintem tökéletes. Érdemes belőle mindjárt kettőt beszerezni, hogy a krémet és a habot egyszerűen tudjuk majd nyomni egymás után.
Betolom a forró sütőbe és szép aranyszínűre sütöm.
Közben előkészítem sütéshez a következő adagot. Ennyi tészta 40 db kisebb fánkra elegendő.
4. Amíg hűlnek a fánkok, elkészítem a főzött vaníliakrémet.
Ehhez kettéveszem a tojásokat, a sárgáját kihabosítom a cukorral és a vaníliás cukorral. (A fehérjére nem lesz szükség.)
Öntök hozzá egy keveset a tejből, majd a lisztet kanalanként hozzáadva csomómentesre keverem, ezután hozzádolgozom a többi tejet is.
Lassú tűzön folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm a krémet.
Levéve a tűzről, időnként átkevergetve hagyom kihűlni.
5. Amíg hűl a krém felverem a habtejszínt.
A robotgépet a legalacsonyabb fokozatra állítom, amikor már kezd keményedni a hab, kanalanként hozzászórom a porcukrot és a habfixálót. Tovább verem addig, amíg jó kemény lesz.
Tipp: Ahhoz, hogy a hab szépen feljöjjön, nagyon hidegnek kell lennie a tejszínnek. Felverés előtt fél órára be szoktam tenni a fagyasztóba jó alaposan lehűteni (nem kell megfagyasztani).
6. Ha minden kész és minden kellően hideg, nincs más hátra, mint összeállítani a képviselőfánkokat.
A vaníliakrémbe keverek 3 púpos kanállal a kemény tejszínhabból.
A fánkokat kettévágom. Az alsó részét az egyik fecskendős nyomóval megtöltöm vaníliával, a másikkal pedig nyomok rá a tejszínből. Visszateszem a kalapját és kész is! Még 39-szer elismétlem a folyamatot.
Igyekeztem a kezdők számára is érthetően, aprólékosan leírni mindent. Ha valami mégsem tiszta, írjatok bátran!
Jó sütkérezést!
Mikor gyerek voltam, Anyukám minden nagyobb családi ünnepre képviselőfánkot sütött. Aztán ahogy ügyesedtem, én kezdtem el sütni mindenfélét, és Anyukám nem sütött több képviselőfánkot (nem szeret sütni). Húsz éve nem ettem.
VálaszTörlésMost Borim meglátta a képeket, és annyira belelkesült, hogy muszáj lesz nekiállnom... :-)