Ugrás a fő tartalomra

Képviselőfánk

A képviselőfánkot sokan szeretjük, de valamiért tartunk az égetett tészta készítésétől. Magam is így voltam ezzel, egészen addig, amíg végül mégiscsak hozzáfogtam.
Nem is olyan ördöngősség, mint gondolnátok! Próbáljátok ki bátran, a bolti a nyomába sem érhet!


Nálam így készül:

Hozzávalók:

A tésztához:
2,5 dl víz
25 dkg vaj
csipet só
25 dkg liszt
6 tojás

A krémhez:
6 db tojássárgája
10 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
8 dl tej
8 evőkanál liszt

A tejszínhabhoz:
6 dl habtejszín (nálam Milli)
3 evőkanál porcukor
2 csomag Dr. Oetker habfixáló

1. A tésztához a vizet a vajjal és a sóval felteszem melegedni. Ha elolvadt a vaj, továbbra is a tűzön tartva, folyamatos keverés közben hozzáadom a lisztet. Addig keverem, amíg összeáll a tészta (kb. jó 1 perc, nem kell odaégetni).

2. Leveszem a tűzről, átteszem a robotgép táljába, és miközben a dagasztókarral keveri a gép, egyenként hozzáadom a tojásokat. Fontos, hogy nem szabad egyben beleönteni mind a hatot, hanem szépen meg kell várni, amíg a tészta felveszi az előző tojást (kb. 1 perc keverés tojásonként) és csak utána lehet beletenni a következőt!

Kész is a tészta! Ugye, hogy semmi bonyolult nincs benne?!  
Már csak meg kell sütni!

3. Ehhez előmelegítem a sütőt 230 fokra. Fontos a magas hőmérséklet, mert attól fognak szépen megnőni a fánkjaink.

A sütőlapra sütőpapírt teszek és nyomócső segítségével 20 db nagyobb diónyi félgömb alakú halmot nyomok a tésztából, ügyelve rá, hogy kellő távolságot hagyjak közöttük, legyen helyük nőni, mert szép pufik lesznek majd.

Tipp: Én a hipermarketekben kapható fecskendő alakú tortadíszítőt szeretem használni, azzal sokkal ügyesebb vagyok, mint a hagyományos nyomózsákkal. Háztartási használatra szerintem tökéletes. Érdemes belőle mindjárt kettőt beszerezni, hogy a krémet és a habot egyszerűen tudjuk majd nyomni egymás után.

Betolom a forró sütőbe és szép aranyszínűre sütöm. 
Közben előkészítem sütéshez a következő adagot. Ennyi tészta 40 db kisebb fánkra elegendő.

4. Amíg hűlnek a fánkok, elkészítem a főzött vaníliakrémet.
Ehhez kettéveszem a tojásokat, a sárgáját kihabosítom a cukorral és a vaníliás cukorral. (A fehérjére nem lesz szükség.)
Öntök hozzá egy keveset a tejből, majd a lisztet kanalanként hozzáadva csomómentesre keverem, ezután hozzádolgozom a többi tejet is.
Lassú tűzön folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm a krémet.
Levéve a tűzről, időnként átkevergetve hagyom kihűlni.

5. Amíg hűl a krém felverem a habtejszínt.
A robotgépet a legalacsonyabb fokozatra állítom, amikor már kezd keményedni a hab, kanalanként hozzászórom a porcukrot és a habfixálót. Tovább verem addig, amíg jó kemény lesz.

Tipp: Ahhoz, hogy a hab szépen feljöjjön, nagyon hidegnek kell lennie a tejszínnek. Felverés előtt fél órára be szoktam tenni a fagyasztóba jó alaposan lehűteni (nem kell megfagyasztani).

6. Ha minden kész és minden kellően hideg, nincs más hátra, mint összeállítani a képviselőfánkokat.
A vaníliakrémbe keverek 3 púpos kanállal a kemény tejszínhabból.
A fánkokat kettévágom. Az alsó részét az egyik fecskendős nyomóval megtöltöm vaníliával, a másikkal pedig nyomok rá a tejszínből. Visszateszem a kalapját és kész is! Még 39-szer elismétlem a folyamatot. 

Igyekeztem a kezdők számára is érthetően, aprólékosan leírni mindent. Ha valami mégsem tiszta, írjatok bátran!
Jó sütkérezést! 



















































Megjegyzések

  1. Mikor gyerek voltam, Anyukám minden nagyobb családi ünnepre képviselőfánkot sütött. Aztán ahogy ügyesedtem, én kezdtem el sütni mindenfélét, és Anyukám nem sütött több képviselőfánkot (nem szeret sütni). Húsz éve nem ettem.
    Most Borim meglátta a képeket, és annyira belelkesült, hogy muszáj lesz nekiállnom... :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kakaós kalács

Annyira szereti a család, megesik, hogy akár 2-3 alkalommal is sütnöm kell egy héten ebből a kalácsból. Egyszerűen eteti magát! Jó sok kakaóval a legfinomabb. :) Feltétlenül próbáljátok ki! Hozzávalók: 1 kg finomliszt csipet só 20 dkg margarin 6,5 dl tej 4 dkg élesztő 5 ek. cukor 4 tojás sárgája A töltelékhez: 12 dkg olvasztott vaj 60-70 dkg Nesquik kakaó 1 tojás a kenéshez  1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni. 2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a margarint és összemorzsolom. 3. A maradék tejet elkeverem a cukorral és a tojások sárgájával. A felfutott élesztővel együtt hozzáöntöm a lisztes keverékhez és bedagasztom. 4. Finom, lágy tésztát kapok, ezt hagyom kelni kb. 40 percig. 5. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, finoman átdolgozom, majd négy részre osztom. 6. Egyenként tepsi nagyságúnál (sütő saját tepsije) na

Levendulaszörp

A nyár a hideg szörpök ideje, a kert pedig tálcán kínálja hozzá a virágokat.  A tavaszi bodzavirág és akácvirág után mostanra már a levendulák is virágba borultak, így eljött a levendulaszörp ideje. Az elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig egy színes, illatos nyári frissítő. Hozzávalók: 2 akkora csokor frissen szedett levendula, ami belefér a kézbe 5 db bio citrom (pl. Aldiból) 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam 1,5 kg) 1 tk. citromsav 1. Szedek 2 jókora csokor levendulát.  Ha szeretnétek, hogy az enyémhez hasonlóan szép színe legyen a szörpötöknek, akkor rögtön a levendulák virágzásának kezdetekor kell begyűjteni a virágokat. Érdemes kora reggelre időzíteni az aratást, így elkerülhetjük a méhekkel való küzdelmet.   2. A virágfejeket levágom (morzsolgatással nem szórakozom, teljesen felesleges időtöltés) beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyo

Citromfű szörp

Sokan kértétek tőlem a citromfű szörp receptjét. (A bodza és a hársvirág szörpöt is így készítem bodza vagy hársvirágból.) Hozzávalók:  egy jó nagy tál citromfű 4 db bio citrom (pl. Aldiból) 2 db lime 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam nádcukor) 1. A citromfüvet megmosom, beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot és a limeot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 1 napot. 2. Másnap jól megnyomkodom, majd leszűröm a lét. 3. Elkeverem a nádcukorral. Finom karamelles ízt ad a szörpnek és a színe is szép lesz tőle. Kész is! Üvegekbe töltöm, légmentesen zárom. Vizes dunsztban kidunsztolom. Befőzőautomatában 90 fokon 30 perc.

Boldogi nagyrózsa

A férjem egyik üzleti partnere Jászfényszarun lakik, Boldog községtől pár kilóméterre. Ez a drága ember küldött nekem egy igazi boldogi nagyrózsa sütőt. Persze, hogy azonnal ki is próbáltam! Imádás van ezerrel! Íme a szépséges finomság, a boldogi nagyrózsa: A recept pedig: 5 tojást elkevertem 2 evőkanál porcukorral, adtam hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát és egy csipet sót. Felöntöttem 5 dl tejjel, mértem hozzá 50 dkg lisztet és alaposan összedolgoztam. Fél liter olajhoz adtam 1 púpos kanál zsírt, ezt felforrósítottam, beletettem a formát átmelegedni, majd belemártottam a tésztába és vissza az olajba. Néhány másodperc múlva megrázogattam a sütőt, könnyen levált róla a rózsa. Megfordítottam, miután mindkét fele szépre sült papírtörlőre szedtem. Tálalás előtt fahéjas porcukorral hintettem. Figyeljetek rá, hogy a forma felső részére ne kerüljön tészta, mert akkor nem tud lejönni a sütőről!

Francia cseresznyés lepény

Végre itt a cseresznyeszezon! Mi minden formában rajongunk érte, nyersen, befőttnek, vagy akár sütiben is. Érdemes kipróbálni ezt a francia cseresznyés lepényt. Finom, a tejes pitéhez hasonló a tésztája, a cseresznye és a fahéjas porcukor pedig nagyon jól illik hozzá. Hozzávalók: kb. 30 dkg magozott cseresznye (nem mértem pontosan, amennyi befedi a pitetál alját) 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 cs. vaníliás cukor A tésztához: 2 nagyobb tojás 10 dkg liszt 10 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 tk. sütőpor 1,5 dl tejszín 1 dl tej a tetejére a szóráshoz fahéjas porcukor 1. A félbevágott, kimagozott cseresznyét elkeverem a fahéjjal és a vaníliás cukorral, beleöntöm a kivajazott pitetálba. 2. A tésztához valókat mindet beleteszem egy keverőtálba, botmixerrel csomómentesre keverem, majd ráöntöm a gyümölcsre. 170 fokra előmelegített sütőben aranyra sütöm. 3. Ha kisült, fahéjas porcukorral meghintem a tetejét. Melegen a legfinomabb. Erede

Mákos guba

A családok többségének megvannak a maguk tradicionális karácsonyi ételei, süteményei. Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre. Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre. A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt." Jöjjön a recept! Gubarúd Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 1 kávéskanál só 1,5 dl langyos tej 1 teáskanál cukor 2 dkg élesztő 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj 1. A lisztet elkeverem a sóval. 2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. 3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolg

Sütipecsétes keksz

A bécsi adventi vásárból egy Diótörő sütikiszúróval bővítettem a karácsonyi sütipecsétjeim számát. A tavaly már bevált recepttel dolgoztam az idén is. Próbáljátok ki ti is! Nekem egyelőre nem sikerül elraknom belőlük a sütis dobozaimba, mindet elkapkodták a gyerekek. :) Hozzávalók kb. 40 darab kekszhez: 28 dkg liszt 4 dkg étkezési keményítő 10 dkg porcukor 1 teáskanál őrölt fahéj 14 dkg margarin 2 evőkanál étolaj 2 evőkanál tejszín 2 tojássárgája 1. Egy tálba mérem, majd összekeverem a száraz hozzávalókat. 2.  Hozzáreszelem a margarint, összemorzsolom a lisztes keverékkel, ezután hozzáadom a többi hozzávalót is. 3. Gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát (minél kevésbé melegedjen át a kezemtől), fóliába csomagolom és legalább fél órára a hűtőbe teszem. 4. Lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtom.  5. Pecsételés esetén a kör alakú, egyéb esetekben a forma kiszúróval kiszaggatom a tésztát, és sütőpapírral bélelt sütő

Birsalmasajt, birsalma ivólé

Gyermekkorom meghatározó téli íze volt a birsalma. Emlékszem a nagymamám minden ősszel a nagy, savanyú uborkával teli üvegek elé pakolta őket szép sorban a szekrény tetejére. Aztán, ahogy fogytak a kinti teendők, rövidültek a nappalok, ősz végén, tél elején finom kompótot, birsalmasajtot készített belőlük, de nagyon szerettük! Számomra kiemelkedően fontos, hogy a régi hagyományainkat, ételeinket, ízeinket továbbadjam a gyerekeinknek. Pont ezért a birsalmasajt sem hiányozhat a kamrámból. Pontosan úgy készítem, ahogy a mamám is régen (igaz neki nem volt botmixere, ő krumplinyomóval pürésített), ahogy   ebben a videóban   is látható. A gyümölcsöket alaposan megmosom, eltávolítom a magházukat, héjastól feldarabolom, fazékba rakom, felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd puhára főzöm.  Leszűröm, nem passzírozom, csak botmixerrel pépesítem, lemérem, kilónként 70 dkg cukrot számolok hozzá. Felteszem főni, hozzáadagolom a cukrot, folyamatos kevergetés mellett addig főzöm

Aranygaluska vaníliasodóval

A kedvenc desszertem.  Ez volt az első kelt tészta, amit a húszas éveim elején megtanultam sütni. Azóta már rengetegszer készült a konyhámban, ugyanis a családom is rajong érte. Lassan két évtizede a jól bevált nagymamás recept alapján készítem. Próbáljátok ki ti is, javaslom mindjárt 1 kg lisztből, mert a fél kiló nem lesz elég! ;) Hozzávalók: 1 kg finomliszt csipet só 12 dkg vaj 6,5 dl tej 4 dkg élesztő 4 tojássárgája 20 dkg porcukor A töltelékhez: 20 dkg darált dióbél 4 cs. vaníliás cukor 8 dkg olvasztott vaj a kenéshez  A vaníliasodóhoz: 8 tojássárgája 20 dkg cukor 6 cs. vaníliás cukor 2 liter tej 2 cs. + 2 ek. Dr. Oetker vaníliás pudingpor 1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni. 2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a vajat és összemorzsolom. 3. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a maradék tejet.