Ugrás a fő tartalomra

Violettaságok születésnap

Hétvégén volt 1 éves a Violettaságok Facebook oldala.
Szülinapi meglepetéssel készültem Nektek!

Amikor létrehoztam az oldalt nem számítottam rá, hogy 1 év múlva már több mint 2100 követője lesz, hogy ennyire szerettek majd nézelődni nálam.
Visszanézve az elmúlt év bejegyzéseit, magam is meglepődtem, hogy mennyi mindent csináltam az év során.
Nagyon szerettétek a kertünket, a "Fejér megye legszebb kertje" pályázaton második helyezést értem el a segítségetekkel. A kerti rom is többször megdobogtatta a szíveteket, a kamrámért rengeteg elismerő szót kaptam Tőletek, imádtátok a szülinapos bejegyzéseimet, a hímzéseim szintén nagy sikert arattak, örömmel fogadtátok a süti recepteket, a karácsonyfánk története pedig sokatok szemébe csalt könnycseppeket.

És ha már a könnyeknél tartunk...
Számomra ismeretlen emberektől kaptam olyan kedves és megható leveleket, amiktől bizony minden alkalommal könnyekig hatódtam.
Hihetetlen érzés, hogy példaként szolgálok másoknak, hogy lekvárt és szörpöt főztök, mert tőlem láttátok, hogy az én receptjeim alapján süttök a családi ünnepekre és külditek róluk
a fotókat, hogy hímeztek és karácsonyfadíszt készítetek, holott előtte sosem tettétek. Számomra ez még nagyon új, de egyben megtisztelő és felemelő érzés.
Soha nem osztok tanácsokat, hogy mit hogyan tegyetek vagy ne tegyetek, nem végzek kereskedelmi tevékenységet. Egyszerű családanyaként, a családot mindig a legelső helyre sorolva teszem a dolgomat. Otthont szépítek, kertet építek, hagyományt őrzök, sütök, főzök, befőzök, kézimunkázom. És már azt is tudom, hogy ezzel bizony jó példával szolgálok.

Egyértelműen azt látom, hogy a Violettaságok kinőtte a Facebook profilt. Eltűnnek bejegyzések, nehéz visszakeresni, butított a képek minősége.

Jöjjön akkor a meglepetés!
Hétvégén összeraktam ezt a blogot. A jövőben ide fogom írni a posztjaim nagy részét, majd a Facebookon megosztom Veletek.
Innen nem tűnnek majd el, a füleknél pedig témák szerint könnyen vissza tudtok keresni bármit, ami tetszett. A képeimnek is megmarad a nagy felbontása, így még élvezetesebb lesz nézegetni azokat. A tavalyi anyagokból igyekszem átteni a javát ide is.

Nagyon szépen köszönöm, hogy vagytok nekem, hogy itt vagytok! A rengeteg szeretetet és kedves szót!

Szeretettel: Violetta


Ezt a képet ma készítettem a kertünkben. :)

Megjegyzések

  1. Boldog első szülinapot, drága Violetta(ságok)! :-) Kívánom, hogy még nagyon sokáig maradj meg nekünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi <3 Nagyon köszönöm, igyekszem!

      Törlés
  2. Jujj dejó! Isten hozott (VÉGRE!) a blogvilágban! Személy szerint, én nagyon örülök, hogy itt vagy! A fb-ról sajnos idővel tényleg eltűnnek a bejegyzések, képek... ki tudja miért nem jelenik meg már mindegyik régebbi post, de itt jó helyen leszel! Örülök neked! Sok-sok kedves olvasót, és kellemes blogolást kívánok szeretettel! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De drága vagy! Köszönöm szépen! Éreztem, hogy tovább kell lépnem. Jó lesz, már most látom! :)

      Törlés
  3. Boldog születésnapot! :-) Örülök, hogy blog lett belőled, máris felvettem a kedvenceim közé, és remélem sokszor, sokat fogok olvasgatni itt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! igyekszem hozni rendezett formában a régi és persze az új olvasni, nézegetni valókat. :)

      Törlés
  4. Én "nagyon új" látogatód vagyok. Vasárnap találtam rá a Violettaságok facebook oldalára. Ha elismerésnek számít az is, hogy majd két órán át nem tudtam "leszállni" az oldalról, mentegettem a recepteket, ötleteket, és valami hatalmas tettvágy ébredt bennem, hogy néhányat meg is valósítsak belőlük. Ezen kívül osztani fogom azok között az ismerőseim, barátaim, családtagjaim közt, akik nem restek alkotni. A blogodnak is látogatója leszek. Aki ennyi szépséget hoz létre, annak a lelke is gyönyörű lehet! Üdvözlettel Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, ennek igazán szívből örülök! Hozok szépen sorjában mindent, hogy legyen miből inspirálódni. :)

      Törlés
  5. Látogatód leszek, csodálom a sok energiát és kérlek a virágfánk ki ne maradjon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Neked! A virágfánkot már fel is tettem. :)

      Törlés
  6. Nagyon jó, ötlet a blog! Örülök neki. Rendszeresen látogatlak majd itt is. Nagyon örülök a receptjeidnek, az ötleteidnek..., néhányat meg is valósítottam, a család nagy örömére. Remek ötlet, hogy sok témában írsz. Számomra nagyon inspiráló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, köszönöm! Itt könnyen vissza tudsz majd keresni téma szerint. :)

      Törlés
  7. Isten hozott, csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz! :)
    Én csodálkoztam is kicsit, hogy nem vezetsz blogot, de örülök, hogy emellett (is) döntöttél. A blog egy egész másfajta értékmentés, mint a facebookon posztolni. Magam is szinte csak a blogbejegyzések megosztására használom a facebookot, de nem bánom! Kellemes időtöltést a rendezgetéssel, és a sok szép bejegyzéssel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Modeszta! Fel kellett nőnöm a feladathoz. Amíg nem volt a Face Violettaságok, addig nem is tűnt fel, hogy ennyi mindent csinálok. :) Aztán most, hogy visszanéztem az elmúlt év bejegyzéseit, már láttam, hogy kell egy blog, mert a a Face nem alkalmas erre a naplószerű fényképes "értékmentésre". Eltűnnek a legnépszerűbb bejegyzések, szinte lehetetlen visszakeresni bármit, pl. egy receptet. Ez lesz a megfelelő felület. :)

      Törlés
  8. Kedves Violetta! Örülök, hogy nagyobban láthatlak :)! Feliratkozni hol lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök neked! Feliratkozni, őőő... olyanom még nincs, de rögtön készítek egy modult rá. :)

      Törlés
    2. Készítettem egy Feliratkozást, megnéznéd légyszi, hogy jó így? Köszi!

      Törlés
    3. Bocsánat! Csak most :/ , tökéletes!! Köszönöm!!

      Törlés
  9. Kedves Violetta! Örülök nagyon a blogodnak, kívánok nagyon sok időt, energiát, jó kedvet a folytatáshoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, köszönöm szépen! Úgy legyen! :)

      Törlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. De jó, hogy van blog! Tényleg nagyon jó nézelődni Nálad, nagyon sok boldog blogszülinapot kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy velem örülsz! Hát még itt milyen jó lesz nézelődni! ;)

      Törlés
  12. Bocsánat, hogy törölnöm kellett, de érthetetlen ok miatt kétszer volt leírva ugyan az a hozzászólásom. Elnézést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond, időnként hiperaktív a számítógép! :)

      Törlés
  13. Gratulálok a bloghoz és üdvözöllek a "blogolók" világában! Kívánom, hogy szülessen sok-sok bejegyzés az olvasóid és persze a saját örömödre! :)

    VálaszTörlés
  14. De jó, hogy itt vagy! Mindig is csodálattal figyeltem a sokoldalú kreativitásodat, öröm lesz olvasgatni a bejegyzéseidet!

    VálaszTörlés
  15. Gyönyörűséges a világod!
    Jólét és jó ízlés ritkán párosulnak ilyen harmóniában!

    VálaszTörlés
  16. Gratulálok! Nagyon ízléses, gondos háztartást vezetsz Violetta. A sok-sok kreatív ötlet szemet gyönyörködtet. Nálad a vendégek biztos jól érzik magukat. További sok sikert neked!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Levendulaszörp

A nyár a hideg szörpök ideje, a kert pedig tálcán kínálja hozzá a virágokat.  A tavaszi bodzavirág és akácvirág után mostanra már a levendulák is virágba borultak, így eljött a levendulaszörp ideje. Az elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig egy színes, illatos nyári frissítő.

Hozzávalók:
2 akkora csokor frissen szedett levendula, ami belefér a kézbe 5 db bio citrom (pl. Aldiból) 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam 1,5 kg)
1 tk. citromsav


1. Szedek 2 jókora csokor levendulát.  Ha szeretnétek, hogy az enyémhez hasonlóan szép színe legyen a szörpötöknek, akkor rögtön a levendulák virágzásának kezdetekor kell begyűjteni a virágokat. Érdemes kora reggelre időzíteni az aratást, így elkerülhetjük a méhekkel való küzdelmet.  
2. A virágfejeket levágom (morzsolgatással nem szórakozom, teljesen felesleges időtöltés) beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 12-24 órát. (A mostani ad…

Kakaós kalács

Annyira szereti a család, hogy megesik, hogy akár 2-3 alkalommal is sütnöm kell egy héten ebből a kalácsból. Egyszerűen eteti magát!
Jó sok kakaóval a legfinomabb. :) Feltétlenül próbáljátok ki!


Hozzávalók:
1 kg finomliszt csipet só 20 dkg margarin 6,5 dl tej 4 dkg élesztő 5 ek. cukor 4 tojás sárgája
A töltelékhez:
12 dkg olvasztott margarin 60-70 dkg Nesquik kakaó
1 tojás a kenéshez 
1. A tejet megmelegítem, kimérek belőle kb. 1 dl-t, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 ek. cukrot, hagyom felfutni.
2. Közben a lisztet elkeverem a sóval, belereszelem a margarint és összemorzsolom.
3. A maradék tejet elkeverem a cukorral és a tojások sárgájával. A felfutott élesztővel együtt hozzáöntöm a lisztes keverékhez és jól bedagasztom.
4. Finom lágy tésztát kapok, ezt hagyom kelni kb. 40 percig.
5. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, finoman átdolgozom, majd négy részre osztom.
6. Egyenként tepsi nagyságúnál (sütő saját tepsije) nagyobb méretűre nyújtom, majd a kinyújtott tésztát m…

Citromfű szörp

Sokan kértétek tőlem a citromfű szörp receptjét. (A bodza és a hársvirág szörpöt is így készítem bodza vagy hársvirágból.)



Hozzávalók:
 egy jó nagy tál citromfű 4 db bio citrom (pl. Aldiból) 2 db lime 5 l víz ízlés szerint cukor (nálam nádcukor)

1. A citromfüvet megmosom, beleteszem egy nagy fazékba (min. 7 literes legyen), rákarikázom a citromot és a limeot, felöntöm 5 liter hideg vízzel és hűvös helyen, letakarva hagyom állni 1 napot.
2. Másnap jól megnyomkodom, majd leszűröm a lét.

3. Elkeverem a nádcukorral. Finom karamelles ízt ad a szörpnek és a színe is szép lesz tőle.

Kész is!

Üvegekbe töltöm, légmentesen zárom.

Vizes dunsztban kidunsztolom. Befőzőautomatában 90 fokon 30 perc.

Almás krémes

Az egyik legfinomabb almás süti, amit csak ettem eddig.  Nagyon mutatós, gyönyörűen lehet szeletelni, így vendégvárónak is tökéletes. Tortaformában sütve akár ünnepi tortaként is megállja a helyét. (Ebből a receptből egy 22 cm-es és egy 18 cm-es torta készülhet.) Feltétlenül próbáljátok ki! :)


Hozzávalók:
A tésztához: 5 tojás 20 dkg porcukor 1 dl olaj 1 dl víz 20 dkg liszt 1 cs. sütőpor csipet só 2 ek. kakaópor
1 kg alma 2 cs. vaníliás cukor őrölt fahéj
A krémhez: 3 cs. vaníliás pudingpor 30 dkg cukor 7,5 dl tej 30 dkg vaj
1. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét felverem habnak, a sárgáját kikeverem a porcukorral, majd a kakaó kivételével hozzákeverem a többi tésztához valót, végül beleforgatom a tojáshabot.
2. Az almát meghámozom, kiveszem a magházát és uborkagyalun felszeletelem.
3. A sütő saját tepsijét, vagy a két tortaformát kibélelem sütőpapírral, beleterítem az almaszeleteket, meghintem fahéjjal és vaníliás cukorral. Ezután ráöntöm a tészta felét. A maradék másik félbe elkevere…

Boldogi Nagyrózsa

Andorom egyik partnere Jászfényszarun lakik Boldog községtől pár kilóméterre. Ez a drága ember küldött nekem egy igazi Boldogi Nagyrózsa sütőt.
Persze, hogy azonnal ki is próbáltam. Imádás van ezerrel!



Íme a szépséges finomság, a Boldogi Nagyrózsa:


A recept pedig: 5 tojást elkevertem 2 evőkanál porcukorral, adtam hozzá egy késhegynyi szódabikarbónát és egy csipet sót. Felöntöttem 5 dl tejjel, mértem hozzá 50 dkg lisztet és alaposan elkevertem. Fél liter olajba tettem 1 púpos kanál zsírt, ezt felforrósítottam, beletettem a formát is átmelegedni, majd belemártottam a tésztába és vissza az olajba. Néhány másodperc múlva megrázogattam a sütőt, könnyen levált róla a rózsa. Megfordítottam, miután mindkét fele szépre sült papírtörlőre szedtem. Tálalás előtt fahéjjas pocukorral hintettem.
Figyeljetek rá, hogy a forma felső részére ne kerüljön tészta, mert akkor nem tud lejönni a sütőről!











Aszalás

Miután a gyerekek (legfőképp Zina Lizám) nagyon szeretik az aszalványokat, hétvégén beszereztünk egy aszalógépet.
A gép kiválasztásánál szempont volt az állítható hőmérséklet, a magas tálcaméret, a megbízható minőség és persze az esztétikum is.
A Gorenje FDK 24 DWmodellje minden kívánalomnak megfelelt. A neten csak jó értékeléseket olvastam róla, a konyhánk nagy háztartási gépei is ilyen márkájúak, 9 éve hibátlanul működnek.

A vásárlás után rögtön munkába is állítottam. Mivel ez volt életem első aszalása, előtte jól kifaggattam a barátnőmet a tapasztalatairól. Ő nagyon profi a témában, isteni finomak az aszalványai. Az ő tanácsai szerint jártam el.

Finom érett őszibarackot és szilvát vettem a piacon. Megmostam a gyümölcsöket, kettévágtam, kimagvaltam, a barackot felszeleteltem. Közben 1 dl vizet 1 dl cukorral és pár csepp citromlével felforraltam. Ebben a szirupban megmártottam a gyümölcsöket, majd szűrőbe tettem, hagytam lecsepegni.

Átolvastam az aszaló kezelési útmutatóját, nedves r…

Francia cseresznyés lepény

Végre itt a cseresznyeszezon! Mi minden formában rajongunk érte, nyersen, befőttnek, vagy akár sütiben is.  Érdemes kipróbálni ezt a francia cseresznyés lepényt. Finom, a tejes pitéhez hasonló a tésztája, a cseresznye és a fahéjas porcukor pedig nagyon jól illik hozzá.

Hozzávalók:
kb. 30 dkg magozott cseresznye (nem mértem pontosan, amennyi befedi a pitetál alját) 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 cs. vaníliás cukor
A tésztához: 2 nagyobb tojás 10 dkg liszt 10 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 tk. sütőpor 1,5 dl tejszín 1 dl tej
a tetejére a szóráshoz fahéjas porcukor
1. A félbevágott, kimagozott cseresznyét elkeverem a fahéjjal és a vaníliás cukorral, beleöntöm a kivajazott pitetálba.
2. A tésztához valókat mindet beleteszem egy keverőtálba, botmixerrel csomómentesre keverem, majd ráöntöm a gyümölcsre. 170 fokra előmelegített sütőben aranyra sütöm.
3. Ha kisült, fahéjas porcukorral meghintem a tetejét. Melegen a legfinomabb.


Eredeti recept itt.



Mákos guba

A családok többségének megvannak a maguk tradicionális karácsonyi ételei, süteményei.

Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre.

Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre.

A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt."

Jöjjön a recept!




Gubarúd
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt 1 kávéskanál só 1,5 dl langyos tej 1 teáskanál cukor 2 dkg élesztő 2 tojás 5 dkg olvasztott vaj
1. A lisztet elkeverem a sóval.

2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.

3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolgozom, közben az olvasztott vajat is beleöntöm. 6…

Olasz rétes, szórt rétes, lusta rétes

Ezt a három nevét is ismerem ennek a nagyon finom túrós sütinek. Tényleg nagyon gyorsan össze lehet rakni, valószínűleg erre utal az utolsó neve. Aki nem szeretne sok időt tölteni a sütés előkészületeivel, az is bátran hozzáfoghat.


Hozzávalók:
50 dkg liszt 30 dkg cukor 3/4 cs. sütőpor csipet só 10 dkg vaj 90 dkg túró 10 dkg mazsola 3 cs. vaníliás cukor 1 nagy pohár tejföl (330 g) 6 db tojás 8 dl tej
1. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót összekeverem.
2. Kivajazom a tepsit (sütő saját gyári tepsije), beleszórom a lisztes keverék felét, rámorzsolom a túrót, rászórom a mazsolát, a vaníliás cukrot, rákanalazom a tejfölt, majd rászórom a lisztes keverék másik felét.
3. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem a tejjel, a fehérjét felverem habnak, majd beleforgatom a tejes keverékbe. Egy kisebb merőkanállal szépen rákanalazom a tepsiben lévőkre, ügyelve rá, hogy mindenhová kerüljön a folyadékból és a habos részből is.
4. Végezetül ráreszelem a sütemény tetejére a vajat. 170 fokr…

Gofri

Hozzávalók:
4 db tojás 12 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 25 dkg margarin 40 dkg liszt csipet só késhegynyi sütőpor 1/2 l tej
1. A tojások fehérjét felverem habnak, a sárgáját kikeverem a cukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal.
2. A lisztet elvegyítem a sóval és a sütőporral, a tejjel együtt hozzáadom a tojássárgájához. Csomómentesre keverem, végül beleforgatom a tojáshabot.
3. Felforrósított gofrisütőben kisütöm.